dimecres, 26 de març del 2008

Esnobisme i vi

Ahir un article de l'Anton M. Espadaler a La Vanguardia em va fer riure i em va fer pensar molt, sobretot quan cita al príncep de Talleyrand que, responent a un portugués sorprès per la concentració dels seus veïns de taula observant les seves copes de vi, va preguntar: "Després d'haver ponderat les aromes, el color i la textura del vi, finalment, se'l beuen?". I el príncep, mig ofès, li va repondre, "No senyor, on en parle!"

A mi m'agrada que es parli d'un vi, al·lucino escoltant les paraules que els experts (o no) utilitzen per evocar les sensacions que aquest els transmet, penso que m'encantaria tenir la seva memòria, el vocabulari i la inventiva. Però, fins a un punt. Crec que per degustar un bon vi cal un cert ritual, però aquesta no pot ser una comèdia, una parafernàlia ni una tònica general.

Ens preocupem perquè el consum de vi disminueix, perquè la majoria dels joves el vi el veuen com un element pedant i antiquat; però ens entestem a donar-li encara una àureola més elitista i snob utilitzant paraules i descripcions que no tothom coneix ni identifica (intenteu entendre algunes de les crítiques de vins que es fan en alguns suplements de cap de setmana...).

El vi és universal i pot tenir múltiples espais i situacions i no sempre cal comentar que aquest vi té aromes a fruits del bosc, a quadra de cavall o a vainilla. Simplement, en la majoria dels casos, el vi ha d'acompanyar converses, converses d'amics, de futbol, d'amor, de feina o de metafísica. Simplement una copa, o dues, poden fer passar una estona d'allò més agradable i menys snob.

3 Comentários:

Anònim ha dit...

Gemma,

m'interessa molt el teu comentari, per moltes raons. Crec que en l'espai dels comentaris de Blogger hi ha una limitació de caràcters i, doncs, enlloc d'allargar-me aquí, en faré una anotació al meu bloc www.elviapunt.blogspot.com perquè vull aprofundir sobre la necessitat de trobar un lloc per al vi.

Banc dels Aliments ha dit...

Sra periodista, heu analitzat en la comunicació de la publicitat que es fa de les begudes refrescants i les heu comparat amb el del vi.
És curiós que la millora de la notorietat dels vins catalans comencés amb la fira dels vins de la rambla Catalunya. Potser es tractaria de reconquerir el centre i no veurés humiliats en la periferia humida del port

Gemma Urgell ha dit...

Sr Frederic,
Em plau molt dir-li que la Mostra no se celebra a la periferia humida del port, sino que se celebra al Moll de la Fusta i any rera any compta amb milers de visitants molts d'ells coneixedors del món del vi (i provinents de l'Eixample, Pedralbes, Gràcia o Sarrià).
Però cal ampliar el target i dirigir-nos més als joves, i, amb elitismes no hi arribarem.
(si no arribem als joves, qui ens consumirà d'aquí 20 anys??)

Powered By Blogger

Gemma Urgell - Viniesfera © 2008. Template by Dicas Blogger.

TOPO